Det av Astrid Lindgrens Hembygds finansierade projektet Entreprenörskap 2.0 är nu avslutat. Räven & Osten har fått beviljat finansiering för ”Utvecking av utomhusmiljö och matvandringar”. Projektet syftade till att få fler sittplatser utomhus och trevligare miljö runt café och mejeri, samt att utveckla en ny tjänst i form av en kulinarisk matvandring runt våra marker. Båda delarna i projektet är framtagna med tanke på att kunna bredda verksamheten, och att det skedde nu beror på stor del på Coronasituationen. Vi har redan nu fått fram fler sittplatser utomhus och inom en snar framtid hoppas vi också kunna erbjuda en matvandring med fokus på ost, håll utkik! Stort tack till Astrid Lindgrens Hembygd för finansiering och allmänt stöd!

 

leadereu

Jag som driver Räven & Osten heter Matilda Johansson och har bott i Småland sedan 2004. Ysteriet ligger på gården Lida utanför Järnforsen, precis på gränsen mellan Kalmar och Jönköpings län, där jag bor med min sambo och våra två söner.

Företaget Räven & Osten startades i april 2013 och bygget av mejeriet blev klart i september. Ett år senare stod också café/butiksdelen klar. Sedan dess har jag ystat pastöriserade komjölksostar med mjölk som jag köper från en granngård.

Ostarna säljer jag dels själv på marknader, eller till återförsäljare (t.ex. Smålands Skafferi som distribuerar till bl.a ICA och Coop runtom i Småland), andra gårdsbutiker och restauranger. De säljs mest lokalt men jag har en återförsäljare i Stockholm (Wijnjas Butik på Kungsholmen) samt en i Göteborg (Hugo Ericson Ost AB).

På sommaren har vi sommarcafé här på gården, från början av juli till mitten av augusti. Då finns café med fika och lättare luncher, gårdsbutik med varor får lokala producenter och en ostdisk med gårdens alla ostar! Under resten av året är gårdsbutik och ostdisk öppen (nästan) varje helgfri torsdag kl 15-18, med undantag för januari och februari då vi har helt stängt.