Under vår och försommar 2021 har Räven & Osten arbetat på ett projekt finansierat av Astrid Lindgrens Hembygd som syftat till att utveckla och höja måltidsupplevelsen på gårdens café. Det har vi gjort i samarbete med Andreas Johnsson, till vardags kock på Storgården i Rimforsa. Syftet har varit att förfina och effektivisera vår meny, ta in fler lokala producenter och förstås använda våra egna produkter i matutbudet. Resutatet finns nu att prova i vårt sommarkafé! Varmt välkomna!

Stort tack till Astrid Lindgrens Hembygd för finansiering och allmänt stöd!

 

leadereu

Jag som driver Räven & Osten heter Matilda Johansson och har bott i Småland sedan 2004. Ysteriet ligger på gården Lida utanför Järnforsen, precis på gränsen mellan Kalmar och Jönköpings län, där jag bor med min sambo och våra två söner.

Företaget Räven & Osten startades i april 2013 och bygget av mejeriet blev klart i september samma år. Ett år senare stod också café/butiksdelen klar. Sedan dess har jag ystat pastöriserade komjölksostar med mjölk som jag köper från en granngård.

Ostarna säljer jag dels själv på marknader, eller till återförsäljare (t.ex. Smålands Skafferi som distribuerar till bl.a ICA och Coop runtom i Småland), andra gårdsbutiker och restauranger. De säljs mest lokalt men jag har en återförsäljare i Stockholm (Wijnjas Butik på Kungsholmen) samt en i Göteborg (Hugo Ericson Ost AB).

På sommaren har vi sommarcafé här på gården, från början av juli till mitten av augusti. Då finns café med fika och lättare luncher, gårdsbutik med varor från lokala producenter och en ostdisk med gårdens alla ostar! Under resten av året är gårdsbutik och ostdisk öppen vid enstaka tillfällen beroende på säsong och andra evenemang, se öppettider på startsidan.